Адреса:
Україна, Київ

E-mail:
777publicity@gmail.com
 
Статті / практичні поради / Вдалий старт у піарі та бізнесі
22 Березня 2011
Вдалий старт у піарі та бізнесі

        Як не дивно, кризовий та пост-кризовий період є хорошим часом для початку бізнесу та бізнес-інновацій: послаблення конкуренції, нижчі ціни на оренду приміщень, здешевлення робочої сили і вимушена наявність вільного часу у фахівців спонукає починати свій бізнес.

        Та почну з того, що мене наштовхнуло на дослідження теми стартап-компаній. Минулого року мені пощастило бути учасником десятиденної навчальної програми в Польщі. Однією із зустрічей була зустріч із топ-менеджером так званого осередку «стартапів» у бізнесі, названих «інкубаторами».
         Вперше такий інкубатор було створено 1995 року американським бізнесменом Б. Гроссом.
         Роль такого інкубатора – це втілити бізнес-ідеї у життя, тобто інкубатори є венчурними інвестиційними моделями, метою яких є прискорене підготування і швидкий вивід на ринок стартапів та інших проектів. «А хто ж подбає про піар-підтримку і позиціонування цього стартапу на ринку?» - виникло у мене зустрічне питання, адже стосувалося професійного фаху.
          На сьогодні прослідковую тенденцію: подібні бізнес-інкубатори з’являються і в Україні, та окрім невеликої фінансової підтримки стартапам не пропонують анічогісінько. Добротного піару й поготів.
          Про стартап-компанії в бізнесі та роль PR в їх позиціонуванні йтиме мова далі.
Стартап або стартап-компанія (від англ. start up - запускати) - компанія з короткою історією операційної діяльності. Як правило, такі компанії створені недавно, перебувають у стадії розвитку або дослідження перспективних ринків. Термін «стартап» став популярним за часів, коли була створена велика кількість комерційних веб-сайтів, та передусім набув первинного поширення в сфері IT й Інтернет проектів. Нині можемо сміливо застосувати слово «стартап» до всіх сфер діяльності, пов’язаних з відкриттям нових бізнес-проектів.
         Наприклад, свого часу стартапами були такі корпорації, як Google, Apple, Paypal, Ryanair, а також Facebook.
Засновники Google – двоє аспірантів з кафедри інформатики Стенфордського університету Ларі Пейдж і Сергій Брін. У січні 1996 року вони почали спільну розробку пошукового сервера. Після безуспішних спроб зацікавити своїми розробками власників найвідоміших порталів, Ларі й Сергій вирішили розвивати справу самостійно. І тільки у вересні 1998 р. компанія Google Inc. відкрилась у Менло-Паренню (Каліфорнія). Офіс для персоналу Google у кількості трьох людей розташовувався в гаражі, орендованому в одного із друзів. На той час сайт Google.com, тоді ще в бета-версії, обслуговував уже 10 000 пошукових запитів на день.
         Стартапи можна розділити на 2 категорії:
- «з нуля» («квартирні/підвальні/гаражні») – бізнес засновують фізичні особи часто без початкового капіталу та офіційної реєстрації. Можуть базуватися на екстраординарній бізнес-ідеї.
- «материнські» (корпоративні та їм подібні) – вже існуюча структура розпочинає новий напрямок діяльності. Часто це корпорація чи холдинг, які відкривають нове підприємство або змінюють/розширюють сферу діяльності
.Материнським стартапом вважається і той приклад, коли вже існуюча компанія виступає інвестором/спів-інвестором нового чи суміжного до існуючого напрямку бізнесу.
У останньому випадку, як правило, на первинне просування нової структури є певні фінансові ресурси, у першому випадку – або їх немає, або вони надто обмежені.
           Стартапи будують свій бізнес на основі інновацій. Інновації можуть бути глобальними (в усьому світі) та локальними (в окремо взятій країні, регіоні, при чому в інших країнах ця технологія може і не бути інноваційною).
Прикладом локальної інноваційної технології є технологія скорингу потенційних позичальників банків на основі аналізу їх кредитних історій. Для України ця технологія є інноваційною, а для інших країн – США, наприклад – це вже не є інновацією.
           Після 2005 року на поняття «стартапу» як на явище почали звертати особливу увагу в американській та британській діловій пресі. На сьогодні вже видаються книги, які мають за мету налаштувати читача на вдалий та швидкий початок бізнесу. Одна з таких – це книга «Стартап» Гая Кавасакі, видана 2011 року. Тобто «стартап» як явище набирає обертів, що є новим етапом в історії розвитку цього поняття.

Факти з історії стартапів клієнтів компанії Publicity Creating (Україна).
          В 1998 році керівництво компанії K-Trade звернулося до PR-агенції з проханням про старт нової марки комп’ютерів «BRAVO». За один рік PR-просування марка увійшла до першої десятки комп’ютерного ринку України.
          В 2001 році агенція отримала замовлення на PR-просування дистриб’ютора ТМ «Daikin» - на той час щойно створеної компанії «Ліконд». За 2-3 роки компанія увійшла до п’ятірки лідерів на ринку кондиціювання. Зараз «Ліконд» є лідером у своїй галузі (займає 50% ринку ТМ «Daikin»). Окрім того, компанія була і залишається інформаційним лідером сфери, в якій працює, включаючи періоди криз 2008 та 2010 рр.
          На ринку сумісних витратних матеріалів сьогодні всі знають марку ColorWay. Ексклюзивне просування цього українського бренду розпочалося 2007 року. В програму PR-просування було включено: статті, прес-релізи, дилерські та маркетингові конференції, прес-заходи, акції для фахівців, фото сесії персоналу та керівників компанії. І все це під час кризи та падіння на IT-ринку. Та головне – це щорічна розробка нової інформаційної моделі, постійний консалтинг перших осіб фірми, чітка ідеологія просування на конкретні цільові групи споживачів та партнерів.
___________________________________________________________________________
        Роль PR в позиціонуванні бренда на етапі стартапу
        На сьогодні більшість так званих стартап-компаній намагаються якнайгучніше заявити про себе, щоб залучити інвесторів, які б вклали кошти в їх розвиток. Та на початковому етапі становлення бізнесу дехто вважає позиціонування та просування з допомогою аутсорингу, тобто із залученням професійних спеціалізованих структур – маркетингових, PR, консалтингових та інших – досить ризикованим.
        «Якісне позиціонування, чи простіше – ступінь «впізнаваності» на ринку, покликане надихати та спрямовувати до дій», - пише Гай Кавасакі. «Не можна, щоб ця впізнаваність крутилася навколо грошових ресурсів, позиції на ринку чи «управлінського его» засновника стартапу», - продовжує автор і зазначає, що позиціонування нового бренду повинно бути: позитивним і клієнтоорієнтованим, самоочевидним і конкретним, профільним і надихаючим, релевантним, оригінальним та актуальним у будь-який час.
         Більш конкретні рекомендації, що стосуються ролі PR у вдалому стартапі та оптимальних бюджетів, наводить Валерій Курейко, генеральний директор компанії Publicity Creating: «Ми починаємо з різних сум на просування. У кризові роки компанії можна виділити дві групи проектів (за сумою коштів на просування у бюджеті): 20-40 тис. доларів на 6-10 місяців, та 50-120 тис. доларів на півроку. Цього цілком достатньо для початку роботи з ТМ – розробка стратегій, концепцій, ідейного ряду, перших заходів, плюс – on-line та off-line акцій».
___________________________________________________________
          Які ж інструменти та методи PR найбільш ефективні для стартапів?
          Фахівці вважають, що у випадку із обмеженими ресурсами, найперше потрібно задіяти Інтернет-PR. Дійсно, на сьогодні декількох місяців достатньо, щоб наповнити інформаційний Інтернет-простір позитивною інформацією про нову компанію, бренд чи послугу, – причому у різноманітних формах – тексти, фото, відео. Створити інформаційні майданчики можна фактично безкоштовно у вигляді блогів або сторінок у соціальних мережах. Щоправда, для їх постійної підтримки знадобиться робота віртуальної команди з 1-5 чоловік. Але найголовніше – це інформаційна модель створення контенту: про що саме писати, як часто і в якому ракурсі? Тут без участі фахівців не обійтись.
Ефективним також є різного роду інтерактив – від Інтернет-конференцій та відео-інтерв’ю із керівництвом (В2В) до конкурсів та акцій у Мережі (В2С). 
           Якщо ж новий бренд, напрямок діяльності чи компанія мають певний маркетинговий бюджет – інструменти повинні бути більш «пробивними» та помітними. Тут і офф-лайн піар-заходи (з інтеграцією в онлайн), і промо-сайти для споживачів, і мікс із піар-проектів. Показово, що нині традиційні медіа-канали як правило поєднуються з Інтернет, наприклад, радіо+Інтернет, преса+Інтернет, ТБ+Інтернет. Щодо ринку В2В, то ключовими зазвичай є навчальні, ділові та розважальні заходи для партнерів (наприклад, для дилерів чи представників роздрібних мереж), відео-контент, публікації у спеціалізованих ЗМІ (на тих ринках, де ці ЗМІ залишаються розвинутими та впливають на аудиторію).
            В ході розмови Валерій Курейко розповів про вдалі приклади створення та просування нових ТМ в Україні , в тому числі, протягом останніх «кризових» 3 років.
«Розкрутка компаній та брендів «з нуля» - одна із унікальних послуг Publicity Creating», - каже Валерій Курейко – «Таких прикладів маємо чимало, наприклад ТМ IREN BUKUR (українська «жива» косметика класу люкс) почали «розкручувати» в 2009, кризовому, році. Всі роботи велись, по суті, тільки мережі Інтернет. Грамотно подана та структурована інформація допомогла клієнтові в пошуках партнерів та інвесторів, полегшила переговори з діловими партнерами в бізнесі. Взагалі, PR для нового бізнесу – вкрай важливий інструмент, що дозволяє підвищити пізнаваність та репутацію, вплинути на цільові аудиторії та decision makers», - вважає керівник Publicity Creating.

            Отож, робимо висновки, що на сьогодні піар став більш доступним: Інтернет та соціальні мережі значно полегшують позиціонування стартапів на ринку В2В та В2С. Через залучення до роботи досвідчених PR-фахівців, власники та керівники бізнес-структур зменшують ризики і отримують додаткову потужну «зброю» для завоювання ринку.
Можна спрогнозувати, що починаючи з середини 2011 року (після того як в Україні «приживеться» новий податковий кодекс) почнеться нова хвиля створення та просування нових ТМ чи переформатування існуючих. Але щоб «стартапи» були успішними, треба добре продумати комунікаційну програму, а професійні піар-агентства допоможуть забезпечити вдалу розкрутку нового бренду.
             Варто зазначити, що окрім стартапів у звичайному розумінні, існують ще й «стартапи» саме в піарі. Це коли вже існуючі (іноді багато років поспіль) компанії та бренди, розпочинають активну комунікаційну кампанію зі створення або корегування власного іміджу та репутації. Для таких «PR-стартапів» посткризовий час – також дуже вдалий. Але це – вже тема іншої розмови…
 

www.publicity.kiev.ua

 
28.07.2023
Як створити прес-службу підприєства в оптимальний спосіб. 
18.04.2023
Новий актуальний семінар-тренінг від Publicity Creating
15.12.2022
В центрі уваги — етика
11.01.2023
Publicity Creating продовжує розробку стратегічних документів
26.10.2022
Продовжується співпраця із Schneider Electric Україна
6.10.2022
Розроблено піар стратегію для центру “OpenInform”
15.12.2022
Новий продукт - Етична PR експертиза
5.09.2022
Прийнято програму по роботі з клієнтами на 2022-2023 р.р.
5.04.2022
Чому одному бренду може бути вигідно просувати усю товарну категорію